zondag 8 oktober 2006

Chiro wint gemeenteraadsverkiezingen!

HVP is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen, Eenheid de grote overwinnaar. We kunnen er echter niet omheen dat de jonge kandidaten, veelal met een chiroverleden, de doorslag hebben gegeven. En of dat een goede zaak is moet nog blijken. Roger Gabriëls (GBL) haalt met 1.020 voorkeurstemmen alvast een monsterscore en lijkt flink op weg naar de burgemeesterssjerp.

Uitslagen
Partij20062000verschil
GBL31,028,7+2,3
Eenheid27,419,2+8,2
HVP24,033,1-9,1
sp.a-spirit12,913,00,1
VLD4,7----
Agalev--6,0--

Zetelverdeling
HVP: 5 • GBL: 6 • Eenheid: 6 • VLD: 0 • sp.a-spirit: 2

Voorkeurstemmen
Jan Van Dyck: 283 • Freddy Kerckhofs: 184 • Stijn Raeymaekers: 539 • Hugo Cambré: 493 • Tuur Baeten: 608 • Maria Dockx: 314 • Roger Gabriels: 1.020 • Frans Witvrouwen: 423

3 opmerkingen:

Unknown zei

even een rechtzetting.
deze uitslag is geen "chiro-overwinning". de organisatie 'chiro' is politiek neutraal. als personen die gelinkt zijn aan de chiro opkomen doen zij dit niet als lid/leiding/ex-leiding,... van onze chiro maar als individu. daarom vind ik de titel nogal ongelukkig gekozen.

Unknown zei

Beste Nieuwe Sch@kel,

Ik zou willen reageren op het bericht "Chiro wint gemeenteraadsverkiezingen",
vooral op het deel, “We kunnen er echter niet omheen dat de jonge kandidaten, veelal met een chiroverleden, de doorslag hebben gegeven. En of dat een goede zaak is moet nog blijken”, geeft de indruk dat het ‘chiroverleden’ niet veel goeds voorspelt over een persoon zijn politieke kwaliteiten. Volgens mij een argument dat niet echt hard te maken valt.

Is het trouwens niet logisch dat jongeren die al heel vroeg engagement opnemen ten aanzien van andere jongeren sneller geneigd zijn engagement op te nemen tegenover een grotere gemeenschap? De politiek is dan inderdaad niet meer veraf. Volgens mij is dat de reden waarom zoveel mensen met chiro-achtergrond op de lijsten terug te vinden zijn (ook in de federale en Vlaams regering zijn trouwens veel politici met jeugbeweging-verleden terug te vinden). Dat wil vanzelfsprekend daarom niet zeggen dat het bekwame politici zijn. Maar laat daar de kiezers over oordelen.

Over het jong zijn van deze verkiezingen ook nog een woordje. Er is welgeteld één verkozene die jonger is dan 26 jaar (Sander Ooms, 24j) en twee jonger dan 36 (Stijn Raeymaekers 30 j en Ann Willems, 33j).
Tijdens de vorige verkiezingen waren er twee jonger dan 26 (Gert Van Dijck en Sam Heylen beiden toen 23 j –indertijd zijn ze gelukkig niet aangepakt vanwege een KFC Herenthout-verleden ofzo) en twee jonger dan 36 (Ingrid Beirinckx toen 32j en Helsen Maurice toen 35j).
Er zetelen nu dus minder jongeren in de gemeenteraad.

Ik heb geen weet van politieke ideeën die door chiro Herenthout voorgetrokken zouden worden. Dat weerspiegelt zich ook bij de leden. Er zijn zowel bij Eenheid, GBL als HVP kandidaten te vinden met kinderen bij de chiro. De waarden waar chiro voor staat - verdraagzaamheid, vriendschappelijkheid,…- zijn universeel en dus niet onder een politieke koepel te plaatsen. Politici met een chiro-verleden kiezen voor een lijst vanwege hun persoonlijke ideeën.

Het blog-bericht zou chiro Herenthout schade kunnen aanrichten, door het suggestieve karakter ervan. Het is bovendien ook foutief (de gekozenen zijn niet jonger!). Een rechtzetting vanuit De Nieuwe Sch@kel lijkt me dan ook niet meer dan fair. Herenthout heeft recht op correcte nieuwsbronnen.

Met vriendelijke groet,

Andries Verreet
Oud-leider chiro Herenthout

eVER zei

Beste Andries,

De titel boven dit stukje was eerder ‘grappig’ bedoeld. En laten we een kat een kat noemen: drie (ex-)leiders halen samen 997 stemmen! Zij maken het verschil; daar hoeft toch geen tekening bij?!? Maar dit was te voorspellen. Het zou interessant zijn indien we over cijfers kunnen kunnen beschikken van de kiezers die voor die 997 stemmen hebben gezorgd.

Met “... moet nog blijken” wil ik helemaal niet insinueren dat een ‘chiroverleden’ niets goeds voorspelt over de personen in kwestie, enkel dat ze het nu wel zullen moeten waarmaken én dat de kiezer binnen zes jaar inderdaad zal moeten oordelen of ze ‘het goed’ hebben gedaan. Ik denk trouwens niet dat die paar regeltjes Chiro Herenthout schade zullen berokkenen. Je leest hier bovendien niets dan goeds over ‘de chiro’.

Over het ‘jong zijn’ wil ik ook nog iets kwijt. Ik word er binnenkort 43 en ik voel me nog behoorlijk jong...