donderdag 10 april 2008

‘Geboren in het land van Nete & Aa’ nu al een succes!

Onder ruime belangstelling werd woensdagavond de tentoonstelling ‘Geboren in het land van Nete & Aa’ geopend. Deze interactieve tentoonstelling kadert in het jaarthema van ‘Erfgoeddag’ en is het eerste initiatief van de erfgoedvereniging ‘Kempens Karakter’.
Dat het thema ‘Wordt verwacht’ niet alleen iets heeft losgemaakt bij de inwoners van onze gemeente - met het aantal aanwezige Huirtuiteneiren kon makkelijk een lijnbus gevuld worden (!) - mag blijken uit het feit dat de Erfgoeddag in onze regio is uitgegroeid tot een heuse Erfgoedweek. Een blinkende Herentalse schepen van cultuur Ingrid Ryken kondige dan ook trots aan dat er vanaf vandaag tot en met volgende week woensdag verschillende rondleidingen gepland staan voor verschillende scholen en enkele groepen volwassenen.
Ook burgemeester Lieven Janssens van Vorselaar toonde zich gisteren op de persconferentie zo fier als ne gieter. Het 530 pagina’s tellende dossier, opgemaakt door de verschillende heemkringen en cultuurraden van de deelnemende gemeenten, werd immers ontvankelijk verklaard en een visitatiecommissie gaf een drietal weken geleden alvast een positieve feedback. Als men er in slaagt om met de Vlaamse overheid een zogenaamd erfgoedconvenant af te sluiten, maakt de projectvereniging kans op een budget van minimaal 300.000 euro per jaar. Burgemeester Janssens verwacht hierover in de zomerperiode uitsluitsel.
Projectleider Jan Cools tenslotte schetste kort de opbouw van de tentoonstelling, die zowat de hele eerste verdieping van de vroegere kinderkliniek van Sancta Maria beslaat. Pronkstuk van de tentoonstelling is ongetwijfeld de geboortekamer, ingericht dankzij de bereidwillige medewerking van Museumhoeve Nederhinne (Broechem), onze eigenste heemkring Sandelyn en tal van individuele bruikleengevers. Ook de familiekamer met honderden foto’s van kindrijke gezinnen, waaronder een flink aantal uit Herenthout, springt in het oog. Om nog maar te zwijgen van de doopvont van Sancta Maria, die opgesteld staat in de ‘feestzaal’ en waar vermoedelijk heel wat bezoekers tijdens hun eerste levensdagen kennis mee hebben gemaakt.
Maar er is meer. Cools schreef ook een brochure bij elkaar, die de verschillende aspecten van de tentoonstelling verder uitdiept. Ze telt 32 bladzijden en wordt te koop aangeboden tegen 2 euro. Tot slot is er nog de dvd-kamer, waar een drie kwartier durende film vol nostalgische beelden kan worden bekeken. De film werd gedraaid en gemonteerd door Walter Peeters en toont beelden van vroeger en nu. Ook de film is te koop; hij kost 15 euro.

Wat >>> ‘Geboren in het land van Nete & Aa’
Waar & wanneer >>> Sancta Maria moederhuis, parking via Augustijnenlaan, Herentals; op zaterdag 12 april 2008 (14-18 u.) en zondag 13 april 2008 (10-18 u.)
Tickets >>> Gratis toegang!


Een aandachtige projectleider Jan Cools. (Foto: eVER)


Een impressie van de geboortekamer. (Foto: eVER)


De doopvont van Sancta Maria. (Foto: eVER)

Geen opmerkingen: