donderdag 20 november 2008

25 jaar Radio RL

Radio West, Radio Heikant, Radio Apollo, Radio Sneeuwwitje, Radio Christina… Bij het begin van de jaren ’80 schoten de vrije radio’s als paddenstoelen uit de grond. Herenthout kende met Radio Liefkenshoek, Radio Tellex en Radio 102 op een gegeven moment zelfs drie FM-kapers.
Uiteindelijk wist Radio Liefkenshoek - later afgekort tot Radio RL - als enige de storm te overleven. Naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van de zender, zet RL nu zondag (23 november) de deuren wagenwijd open. Geïnteresseerden kunnen de studio bezoeken en kennismaken met de radiomakers. In het gezellige radiocafeetje wordt ook een kleine tentoonstelling opgesteld.
Eigenlijk had de viering vorig jaar moeten plaatsvinden, want het was in augustus 1982 dat Radio Liefkenshoek de eerste schuchtere stappen zette in het Vlaamse radiolandschap. Eén van de toenmalige pioniers was Luc ‘Mercurius’ Meylemans. Hij was het die destijds de allereerste RL-antenne op het fietshok van zijn ouders monteerde.
“Ik was veeleer een knutselaar dan een radiomaker”, aldus Luc in De Nieuwe Schakel van oktober 1999. “Toen ik in december ’81 mijn eerste zendertje – reikwijdte drie meter – in elkaar had gebokst, was het me louter om die zender te doen. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om een vrije radio uit de grond te stampen. Dat zendertje was niet meer dan een veredelde babyfoon, maar ik prutste er zo lang aan dat ik uiteindelijk op de radioband zat.”
Tijdens de paasvakantie van ’82 dreef Meylemans het vermogen op met een printplaat die hij in Antwerpen op de kop had getikt. Samen met Kurt Peeters draaide hij cassettes die ze zelf hadden opgenomen. “Die proefuitzendingen waren gewoon bedoeld om na te gaan hoe ver we geraakten. Bleek dat we al aan vijfhonderd meter zaten, zeg maar de totale oppervlakte van de wijk Liefkenshoek.” Vandaar ook de latere naam van de zender.
Non-stopmuziek was indertijd de boodschap, want Luc mocht van zijn moeder onder geen beding iets door de microfoon zeggen. Dergelijke uitzendingen waren immers clandestien en wie weet zou iemand zijn stem wel herkennen. Nee, Madeleine Gerlach was kweddelen met de autoriteiten liever kwijt dan rijk. De eerste échte ‘studio’ kwam er dan ook niet ten huize Meylemans maar in het kolenhok van Jeanne Cannaerts, de grootmoeder van één van z’n verse radiocollega’s.
Luc had in de personen van Martin ‘Eddy Shoestring’ Lieckens, Freddy ‘Fred Flintstone’ Lieckens, Luc ‘The Saint’ Van Looy en Benny ‘Ben Kameradski’ Raets, immers vier partners in crime gevonden. Samen toverden ze het kolenkot om tot een heuse radiostudio. Nu was ‘studio’ een groot woord, want de vier vrienden wilden alle onnodige kosten vermijden. “De planken, nagels, ruiten en isolerende eierdozen die we gebruikten, het was allemaal gekregen goed. We installeerden twee afgedankte pick-ups en kregen van Staf Troonbeeckx een mengpaneel in bruikleen. We legden tweeduizend frank bijeen voor een antenne en… we waren klaar om de ether te veroveren. ” Het was begin augustus ’82, de precieze datum kon Luc zich niet meer herinneren.
Ondertussen zijn we dus 26 jaar verder. Van de oude garde blijft enkel Martin Lieckens nog over.

Wat >>> Opendeurdag en tentoonstelling naar aanleiding van ‘25 jaar Radio RL’
Waar & wanneer >>> RL Radio, CC ’t Klooster, aan de Kloosterstraat 23 in Herenthout, op zondag 23 november 2008, tussen 11 en 17 uur
Extra bladwijzer >>> Rudy Gybels heeft alle lokale radio’s in Vlaanderen verzameld in het Vlaams Radio Archief

Geen opmerkingen: