maandag 10 januari 2011

Platzak

“Herenthout is platzak” blokletterde Gazet Van Antwerpen afgelopen zaterdag. Zoals bekend gaan u en ik de komende jaren in de portemonnee moeten tasten om de gemeentekas opnieuw gezond te helpen maken. Burgemeester Roger Gabriëls (GBL) en schepen van financiën Stijn Raeymaekers (Eenheid) leggen in de krant uit hoe het zover is kunnen komen.

Door de verhoging van de opcentiemen naar 1.500 komt onze gemeente aan kop van het Kempens klassement. En dat voor een gemeente die - met Gabriëls ook in de meerderheid - net voor de laatste verkiezingen de belastingen nog gevoelig verlaagde. Onze burgemeester ontkent dat hij verder is gesprongen dan zijn stok lang is. “De gemeenteontvanger noteerde afgelopen jaar en voor dit jaar voor 256.000 euro minder aan belastingontvangsten door de economische crisis. Wie door ontslag bijvoorbeeld terugvalt op stempelgeld moet nu eenmaal minder (gemeente-)belasting betalen”, legt hij uit.
Daarbovenop heeft de gemeente de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in personeels­aanwerving. “Zo kwam er een jeugdconsulent, cultuurambtenaar, rampenambtenaar, stedenbouwkundige en sportfunctionaris. Allemaal verplicht door de hogere overheid. Maar als kleine gemeente weegt dat extra op het budget. En tel daar nog maar de verplichte invoering van een extra pensioenpeiler voor het gemeentepersoneel bij en het werd duidelijk dat we moesten ingrijpen.”
Gabriëls vreest niet meteen een afrekening bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen en hoopt er dan nog bij te zijn. “Vier jaar lang hebben we geprobeerd de belastingen niet te verhogen. Welnu, dat is door de economische crisis niet gelukt. Als we die belasting­verhoging vlak na de verkiezingen hadden doorgevoerd, hadden we nu geen geldgebrek gehad. Maar we hebben altijd gezegd: zo lang het niet nodig is, gaan we het geld niet bij de mensen halen. Maar nu is het nodig, hé. Eigenlijk kan je ook zeggen dat we drie jaar extra belastingen uitgespaard hebben, niet?”
Eerste schepen Stijn Raeymaekers weerlegt de beschuldigingen van de oppositie dat er geld over de balk zou gegooid zijn. Hij nodigt iedereen uit het investeringsprogramma in te kijken waarvoor tussen 2007 en 2010 leningen zijn aangegaan. “We kochten een nieuwe snelle hulpwagen voor de brandweer en we hebben de herinrichting van de Bouwelse en de Itegemse Steenweg betaald, plus het onderhoud aan de wegen. Tot slot hebben we de vloer van de sporthal vervangen en gronden aangekocht om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) te realiseren. Alles samen kostte dat 1.025.000 euro. Gemiddeld hebben we dus zo’n 250.000 euro per jaar geleend. In de vorige legislatuur lagen de afgesloten leningen op een gemiddelde van 765.000 euro per jaar. Dan kan je niet zeggen dat wij met geld hebben gemorst.”
Door de besparingen belanden eerder geplande investeringen voorlopig in de koelkast. “We willen per se onze leninglast afbouwen. Eind 2012 moet die met 500.000 euro verminderd zijn en dan is de gemeentekas opnieuw gezond”, aldus Gabriëls. Daarom moeten alle nieuwe investeringen gedaan worden met geld dat binnenkomt. Niet met bijkomende leningen. “Een nieuw gemeentehuis, een nieuw OCMW-gebouw, de huisvesting voor kinderopvang en een polyvalente zaal zullen dus moeten wachten. Er komen dit jaar ook geen bijkomende begrotingswijzigingen. Op is op.”
Jelle Gommers, voorzitter van Jeugdhuis ’t Verschil, ziet één en ander met lede ogen aan. Sinds een half jaar weet men dat het jongerenhonk aan de Kloosterstraat moet verdwijnen voor sociale woningen. De kinderclub heeft ondertussen onderdak gevonden in de gemeenteschool. “Waar wij terecht kunnen, weten we niet. Ik weet niet of het vinden van een nieuwe locatie enkel met gebrek aan centen te maken heeft. Meer een gebrek aan moeite”, aldus Gommers, die samen met het jeugdbestuur vreest dat er niet echt gezocht wordt naar een nieuw onderkomen. Misschien moet men maar eens aankloppen bij Lander Verstappen, ex-Pintjeswinkel.
Tot slot laat Gazet Van Antwerpen ook de oppositie aan het woord. Volgens Maurice Helsen (CD&V) heeft men aan de Bouwelse Steenweg te veel personeel aangenomen en de uitgaven te weinig gecontroleerd. “De spaarpot van 2,4 miljoen euro die er bij het begin van de legislatuur was, is opgesoupeerd. De belastingverhoging kost een gezin met twee kinderen elk jaar 250 euro”, rekent Helsen ons voor. Samen met zijn partij vraagt hij zich af of er bij het huidige bestuur wel de nodige kennis is om een gemeente financieel te runnen. “Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen. De volgende bestuursploeg zal in 2012 puin moeten ruimen”, aldus nog Helsen.

Geen opmerkingen: