woensdag 10 oktober 2012

Standaard Uitgeverij zet ‘Jump’ stop

Sinds vandaag ligt er een nieuwe ‘Jump’ van Charel Cambré in de winkel. Een release in mineur, want ondanks een verkoop van om en bij de zesduizend exemplaren per album, wordt ‘Kwaad bloed’ het laatste album in de reeks. Standaard Uitgeverij zet de publicatie van de jeugdstrip na 16 albums stop.

Tezelfdertijd wordt ook ‘Betty & Dodge’, de reeks van tekenaar Thomas Du Caju en schrijvers Pat Van Beirs en Jean-Claude Van Rijckeghem, na zes albums ten grave gedragen. Volgens stripuitgever Johan De Smedt ligt de economische realiteit aan de basis van de beslissing.
“In andere landen worden nieuwe reeksen vaak al na drie albums stopgezet, wij hebben toch meer kansen gegeven”, zei De Smet begin deze maand in De Morgen. De stopzetting zegt volgens de uitgever niets over de kwaliteit van de auteurs en hun reeksen. Integendeel.
“Ik ben ook teleurgesteld. Cambré is met zijn zwierige, op Franquin gebaseerde stijl zelfs een van beste van de nieuwe generatie tekenaars. En Pat Van Beirs en Jean-Claude Van Rijckeghem schreven de film ‘Aanrijding in Moskou’ en bekroonde jeugdromans als ‘Jonkvrouw en galgenmeid’. Daar kregen ze zelfs de Boekenleeuw voor. Ik wil maar zeggen: topauteurs! Maar helaas: het strippubliek pikte hen niet op.”
Nog volgens De Smedt haalden beide reeksen een verkoop van vijf- à zesduizend exemplaren. “Met literaire werken sta je met zo’n cijfer meteen in de top 10, maar met strips is dat een ander verhaal. De kosten zijn aan de hoge kant, met onder meer de vierkleurendruk. Kijk, uitgever zijn betekent kansen bieden en risico’s nemen, maar ook zo nodig ingrijpen.”
Charel zelf blijft niet bij de pakken zitten. Een doorstart bij een andere uitgever zit er zeker in. “Gene paniek mensen, we zijn ermee bezig. Zo rap geven we het niet op hoor!”


Geen opmerkingen: