zondag 11 november 2012

Louis Neefs herleeft in Ter Voncke

Connie Neefs (****) bracht zaterdagavond in Ter Voncke hulde aan haar broer Louis. Zo’n 200 aanwezigen waren getuige van een bijwijlen ontroerende hommage, die kaderde in ‘Cultuur niet duur’. Voor hen die er nog aan mochten twijfelen: Louis Neefs leeft écht wel verder in zijn muziek.

Connie vertelde én zong het verhaal van haar broer samen met voormalig sportjournalist en moppentapper Hugo Symons. Muzikaal werden ze bijgestaan door toetsenist Dirk Peeters, pianist Eric De Vos en drummer Jos Geerinckx.
Verhalen en anekdotes werden geaccentueerd met beelden van de onfortuinlijke Kempense zanger, die werden geprojecteerd op een groot scherm. De setlist telde maar liefst 35 nummers. Tijdens het eerste deel wisselden minder bekende nummers af met toppers als ‘Oh oh, ik heb zorgen’, ‘Jennifer Jennings’, ‘De poppenstoet’ ...
Er werd ook stilgestaan bij Louis’ deelnames aan het Eurovisiesongfestival, waarbij hij tweemaal de 7e plaats behaalde: in 1967 in Wenen met ‘Oh, oh, ik heb zorgen’ en in 1969 in Madrid met ‘Jennifer Jennings’. Het eerste luik werd afgesloten met ‘Er zal altijd een zon zijn’, het b-kantje van ‘Margrietje’ én het thema van deze voorstelling.
Na de pauze kregen we de eerste Belgische clip ooit te zien: vier arbeiders uit Aarschot die aan de weg aan het werken waren, een reportage uit het legendarische ‘Echo’. Pieter Verlinden zette onder deze beelden het nummer ‘Wat een leven (Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb)’. Het filmpje staat voor eeuwig in ons collectief geheugen gegrift.
Daarna kwam ‘Benjamin’ naar ‘Mijn dorp in de Kempen’ en vertelde Hugo hoezeer Louis begaan was met de natuur, waarna hij ‘Laat ons een bloem’ inzette. Het favoriete nummer van Connie was dan weer ‘Annelies uit Sas-van-Gent’. Beiden hadden ze ook een speciaal nummer in petto: Hugo koos voor ‘Het winkeltje’, waarbij wij spontaan aan Fientje van Pol Manuels moesten denken. Connie zong ‘Ik zou zo graag weer met je praten’, over het verlies van haar ‘houvast’. Een zeer emotioneel moment ...
Tussen de nummers door zorgde Hugo Symons met enkele moppen voor een vrolijke noot. Helemaal vrolijk werd het toen Connie Sanne Van Laer feliciteerde met haar 25e verjaardag. Het publiek zong uit volle borst ‘Lang zal ze leven’ en Sanne werd aangespoord tot een tournée générale.
Connie bedankte ook enkele collega-artiesten die het destijds goed met haar broer meenden: Jo Leemans om hem naar Nederland te halen, maar ook wijlen Bobbejaan Schoepen, onder wiens vleugels Louis in Duitsland enkele nummers uitbracht. Verder vertelde ze ook nog dat de ‘Belpop’-uitzending over Louis — met getuigenissen van onder andere fan Mark Uytterhoeven, presentator Luc Appermont, tekstschrijfster Marieke Wuyts, muziekkenner André Vermeulen, zangeres Lenny Kuhr en de échte Jennifer Jennings — de hoogste kijkcijfers (gemiddeld 411.410 kijkers, eVER) had gescoord van alle uitzendingen. Connie was er terecht trots op.
Het tweede deel van de show werd afgesloten met Louis’ allergrootste hit, met dank aan Peter Koelewijn: ‘Margrietje’. Voor het bisnummer riep Connie de hulp in van het publiek. ‘Liliane’ bleek een van de favorieten, maar wegens té emotioneel hadden ze dit lied niet opgenomen in hun show. Connie koos dan maar voor een herneming van ‘Er zal altijd een zon zijn’.
In november 2000 waren wij in het Sportpaleis getuige van de hommage ‘Louis Neefs, 20 jaar later’. Uiteindelijk is het programma van toen niet te vergelijken met deze hommage, die zeer warm en ingetogen was. Hier primeerde de liefde van zus tot broer en dat maakte de avond zo mooi ...
Ook Connie Neefs was achteraf in de wolken. “10 november was voor ons een zeer fijne avond. Hartelijk dank voor de vriendelijke ontvangst. We gaan Herenthout niet snel vergeten!” (mOGO)

Setlist >>> 1. Als ik mijn leven herbeginnen kon/Ja, ja, ja // 2. De reuzen dansen/Klaartje Van Klarenbeek/Amsterdamse grachten/Dorpje in de Kempen/’t Was altijd zo // 3. Anita, my love // 4. El Corococo // 5. Gangster Jim // 6. Tango für einzame herzen // 7. Wenn ein tag zu minuten wird// 8. Ein kleines kompliment // 9. Oh oh, ik heb zorgen // 10. Agapo Tin Ellada // 11. Jennifer Jennings // 12. Carolientje // 13. De poppenstoet // 14. Ik zag twee beren // 15. Er zal altijd een zon zijn /// 16. Sixteen tons // 17. Wat een leven // 18. Een laatste whisky-soda // 19. Mechelen // 20. Benjamin // 21. Mijn dorp in de Kempen // 22. Laat ons een bloem // 23. Annelies uit Sas-van-Gent // 24. Martine // 25. ’t Winkeltje // 26. Susa-Nina // 27. Ik zou zo graag // 28. Oma // 29. Margrietje /// 30. Er zal altijd een zon zijn

Geen opmerkingen: