vrijdag 14 december 2012

Kreunen met Kodakdame in dé Lux

Vanavond en morgenavond zal in het Sportpaleis de allerlaatste kreun van Walter Grootaers en de zijnen weergalmen. In Humo haalt de opper-Kreuner deze week herinneringen op bij enkele uit het archief opgediepte foto’s. En wat blijkt: dé Walter, die ooit nog op de Nijlense Steenweg heeft gewoond, is Huirtuit en Zaal Lux nog niet vergeten.

Op een van de foto’s zien we Grootaers in 1981 in de ICP Studio in Brussel met Jean-Marie Aerts, tijdens de opnames van “s Nachts kouder dan buiten’. “Een foto van Guy Knaeps, die ook de hoesfoto voor die elpee nam”, herinnert Walter zich. “Jean-Marie Aerts speelde toen bij Big Bill en was fan van ons. Hij had zelfs graag bij De Kreuners gespeeld, alleen paste zijn gitaarspel niet zo goed bij onze sound. In 1980 zijn we met Jean-Marie naar Londen gegaan om onze eerste single op te nemen. De opnamekosten waren ons voorgeschoten door de mannen (de M.A.F. Brothers, eVER) van de Lux in Herenthout, destijds de rocktempel van Vlaanderen. Als tegenprestatie had de Lux het zo geregeld dat we na de singlerelease een optreden zouden geven met gastoptredens van Arno, Ludo Mariman en Nick Tesco van The Members. Op dat feestje in de Lux hebben we Jean-Marie voorgesteld aan Arno: de basis van T.C. Matic is die avond gelegd.”
Een andere foto is die met de beruchte Kodakdame uit 1978. “Zij was een kartonnen display uit de etalage van een fotowinkel”, weet Walter nog. “We hadden er niks beters op gevonden dan een affiche te maken met die dame tussen ons in. Ik ging ervan uit: ‘De mensen kennen ons niet, als we nu eens doen alsof we een ongelofelijk knappe zangeres hebben, dan komt iedereen naar onze optredens.’ We hebben toen een zwart-witfoto van de groep genomen met de displayblondine in het midden — à la Blondie.” De Kreuners hebben uiteindelijk toch een tiental optredens versierd met die foto. “Tijdens het concert zei ik dan: ‘De zangeres komt dadelijk.’ En voor ons laatste nummer ‘Doe De Kreun’ haalde ik haar ook écht op het podium”, lacht Grootaers. Volgens de legende werd die blondine trouwens gekidnapt uit de fotowinkel van De Greef in de Jodenstraat ... (Bron: Humo 3771, 11 december 2012)

De Kreuners @ Zaal Lux >>> Zaterdag 9 december 1978, met De Juniors als voorprogramma (Zaal De Kat) // Zaterdag 21 april 1979, als voorprogramma van Little Bob Story // Vrijdag 14 december 1979, samen met De Kommeniste, The Covers en The Sultans // Woensdag 16 april 1980, persvoorstelling ‘Nummer 1’, met als gasten: Ludo Mariman, Big Bill, Rick Tubbax, Jean-Marie Aerts, Arno Hintjens en Nick Tesco // Vrijdag 31 oktober 1980, met Rick Tubbax & The Taxi’s // Vrijdag 21 april 1981, met The Kids // Vrijdag 19 december 1986, met The Wolf Banes, Big Bill, The Scabs, Bea Van der Maat, Bart Peeters en Ludo Mariman // Vrijdag 11 mei 1990

Extra >>> Naar aanleiding van het afscheidsconcert van de groep op 15 december in het Sportplaeis in Antwerpen, herhaalt Canvas de Belpop-aflevering over De Kreuners (Seizoen 1, 2008). Met veel zelfrelativering en een flinke dosis humor vertellen de vijf Kreuners zelf hun bewogen geschiedenis: een verhaal van diepe dalen en hoge toppen.

Geen opmerkingen: