woensdag 17 mei 2017

Levensloop Neteland zoekt enthousiaste vrijwilligers

Maandag werd in CC Zwaneberg in Heis-op-den-Berg het startschot gegeven voor Levensloop Neteland 2018 in Heist-op-den-Berg. Naast vrijwilligers van de lokale organisatie, waren ook Evelyn De Mey van de Stichting tegen Kanker en Evelien Smits, onderzoeksprofessor aan de universiteit van Antwerpen, aanwezig om de bezoekers warm maken voor het evenement. Ellen Van Loy en Steven Goegebeur kwamen als meter en peter getuigen waarom ze Levensloop Neteland steunen.

Tijdens de kick-offmeeting werd door voorzitter Pascal Sermeus in het kort het concept van Levensloop uitgelegd. “Het draait allemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. Het gemeenschapsleven van een gemeente komt gedurende 24 uur samen om te vieren, te herinneren en te strijden”, herhaalde Sermeus. De voorzitter illustreerde een en ander met beelden van Levensloop Herenthout, nu twee jaar geleden.
Gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten in de organisatie, als verantwoordelijke of als medewerker, nemen best contact op met Sermeus. “Concreet zijn we dus op zoek naar teams die 24 uur willen wandelen/lopen, vrijwilligers om voor en tijdens het event te helpen én - last but not least - vechters die eregast willen zijn op ons event. Want het is voor hen dat we het allemaal doen.”

NIETS MEER AAN TE DOEN, BETEKENT NIET DAT ER NIETS MEER TE DOEN IS!
Geen loze belofte zo bleek even later. Vechter Marleen kwam getuigen over haar ziekte en over hoe Levensloop haar instelling had veranderd. “Dankzij Levensloop heb ik weer terug moed gevat”, zei ze strijdvaardig.
Peter Steven Goegebeur had het dan weer over de immense impact die kanker heeft op het gezinsleven - zowel positief als negatief - en was vooral blij “dat ze twee sportmensen hebben gevraagd om peter en meter te zijn.” Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) had het volste vertrouwen in het gemeenschapsgevoel van zijn Heist-op-den-Berg en had een wijze boodschap. “Als er niets meer aan te doen is, betekent dat niet dat er niets meer te doen ís”, trapte hij een open deur in.

IMMUUNTHERAPIE
Een van de gastsprekers was Evelien Smits. Als onderzoeksprofessor tumorimmunologie en kankerimmuuntherapie is ze verbonden aan het Centrum voor Oncologisch Onderzoek en aan het Vaccin- en Infectieziekteninstituut van de Universiteit Antwerpen. Ze leidt ook mee klinische studies met dendritische celvaccins in goede banen in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Haar onderzoeksgroep focust zich op kankerimmuuntherapie, meer bepaald op het ontwikkelen van nieuwe combinatiestrategieën en op het onderzoeken van de ontsnappingsmechanismes van kankercellen bij asbestkanker en bloedkanker.
“De oorlog is nog niet gewonnen, maar met immuuntherapie is er in de strijd tegen kanker een nieuw en uiterst efficiënt wapen beschikbaar”, sprak ze de aanwezigen moed in. “De overlevingskansen bij kanker worden steeds groter. De gangbare therapieën zoals chemo en bestraling werpen hun vruchten af, maar de bijwerkingen zijn vaak een grote last voor de patiënten. Chemo valt immers ook gezonde cellen aan.”
De wetenschap staat echter niet stil en werkt alternatieven uit. Een van de meest veelbelovende is dus die fameuze immuuntherapie. “Ons eigen lichaam heeft een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen kanker: ons immuunsysteem. Mocht dit systeem onfeilbaar zijn, kreeg niemand kanker”, wist Smits. “Kanker slaagt er in dat immuunsysteem als het ware in slaap te wiegen. Maar door medicatie of celtherapie kunnen we de soldaten van ons afweermechanisme, de T-cellen en NK-cellen, wapenen om de strijd aan te gaan tegen de kanker.”
Een van de sleuteleigenschappen van kankercellen is dan ook hun vermogen om te ontsnappen aan het immuunsysteem. Immuuntherapie is erop gericht om het immuunsysteem de nodige wapens te geven om deze kankercellen alsnog te elimineren. Dit gebeurt enerzijds door het activeren van het immuunsysteem en anderzijds door het blokkeren van de mechanismes waarmee kankercellen ontsnappen. De beste resultaten zullen waarschijnlijk verkregen worden door het combineren van beide pistes. Bovendien is ondertussen duidelijk dat bepaalde andere kankerbehandelingen, zoals bestraling, tumorcellen kunnen doden op een manier die het immuunsysteem activeert. Daarom is het interessant om ook combinaties van immuuntherapie met andere behandelingen te onderzoeken.
Vandaag is immuuntherapie echter nog niet voor alle patiënten een wondermiddel. Verder onderzoek blijft dus nodig, en daar is Evelien Smits dag en nacht mee bezig.


Professor Evelien Smits (links) en professor Zwi Berneman, diensthoofd hematologie aan de UAntwerpen.

CANCER RESEARCH AWARDS
Ook Ellen De Mey, ambassadeur van Stichting tegen Kanker in Antwerpen, mocht haar zegje doen. Zij meldde trots dat de Stichting op 11 mei 2017, tijdens de toekenningsceremonie van haar Grants (tweejaarlijkse wetenschappelijke beurzen van Stichting tegen Kanker voor oncologisch onderzoek, red.), de eerste Cancer Research Awards heeft uitgereikt. “De selectieprocedure 2016 weerhield 74 laureaten, die samen een recordbedrag van 21,6 miljoen euro mochten ontvangen dankzij de vrijgevigheid van verschillende donateurs. Uit deze 74 laureaten kregen twee wetenschappers de hoogste score toegekend door hun respectievelijke onafhankelijke Wetenschappelijke Raden. Zij ontvingen dus zowel een Grant van de Stichting als een Cancer Research Award. Het gaat om professor Diether Lambrechts (KUL) en professor Cédric Blanpain (ULB).” Op 28 jaar tijd heeft Stichting tegen Kanker ondertussen 149.309.000 euro (!) uitgereikt aan 871 projecten. Dat allemaal dankzij haar donateurs!

FAKKELTOCHT
Zoals de nieuwe naam het al zegt, gaat Levensloop Neteland de regionale toer op. “Daarbij gaan we ook vanuit Levensloop Turnhout (weekend van 24 en 25 juni) een fakkeltocht houden om Levensloop Turnhout te verbinden met Levensloop Neteland. Bedoeling is om naast Herenthout ook de andere Netelandgemeenten in de kijker te zetten die de volgende edities gaan trekken, namelijk Heist-op-den-Berg (2018), Nijlen (2019), Vorselaar (2020) en Herentals (2021)”, besloot Sermeus.


Een sfeerbeeld van de eindceremonie van Levensloop Herenthout in 2015 ...

Op 1 en 2 juli 2017 organiseren vrijwilligers in samenwerking met de Stichting Tegen Kanker op en rond Sportcentrum ’t Kapelleke een tweede editie van Levensloop in Herenthout. Momenteel zijn er al meer dan 20 ploegen ingeschreven. Nu donderdag 18 mei is er om 19.30 uur een tweede teamvergadering in ’t Kapelleke, ook voor diegenen die nog geen team hebben. Allen welkom!

Info >>> Pascal Sermeus - llneteland@outlook.be - 0468-245 960

Geen opmerkingen: