dinsdag 1 augustus 2017

100 jaar geleden: de Slag om Passendale

Britse en Belgische leden van het koningshuis hebben vanmiddag de Slag om Passendale herdacht op Tyne Cot Cemetery in Ieper. Die slag begon vandaag precies honderd jaar geleden. Zesduizend genodigden volgden de ceremonie op de begraafplaats van de Commonwealth Wargraves Commission.

Naast de Britse prins Charles en prins William en Kate en het Belgisch koningspaar woonden ook 4.000 familieleden van slachtoffers en 300 buurtbewoners de ingetogen plechtigheid op Tyne Cot bij. Op de herdenking was vooral veel muziek te horen en er werden ook brieven en dagboekfragmenten voorgelezen. De plechtigheid duurde een uur.
Tyne Cot Memorial is de grootste begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Er liggen bijna 12.000 graven, waarvan 8.400 voor ongeïdentificeerde soldaten. Op het monument voor de vermisten staan nog eens 35.000 namen, die daarop terecht kwamen omdat er geen plaats meer was op de Menenpoort.
Zij sneuvelden allemaal tijdens de bloedige Slag om Passendale, die in alle hevigheid losbarstte op 31 juli 1917. Er werd ruim drie maand gevochten voor een vooruitgang van nauwelijks 8 kilometer. Pas op 10 november konden de geallieerde troepen Passendale innemen.
De ceremonie startte met de aankomst van genodigden en een muzikale versie van het gedicht In Flanders Fields van John McCrae, gebracht door het Nationale Jeugdkoor van Schotland. Daarna nam prins Charles het woord. “Het is vandaag honderd jaar geleden dat de Britse troepen hun eerste uitbraakpoging deden uit de Ieperboog”, opende de prins van Wales, die ook verwees naar zijn overgrootvader, koning George V, die hier al in 1922 op bezoek kwam. “Ter gelegenheid van deze honderdjarige herdenking keren wij terug naar het slagveld om alle betrokkenen in deze strijd, die zich kenmerkte door de meeste ellendige omstandigheden, van de Eerste Wereldoorlog te eren. Het slagveld van ‘Passchendaele’ kende zijn weerga niet.”
















Vorig jaar bezocht de Culturele Raad van Herenthout de Britse militaire begraafplaats. Een van de meest opmerkelijke gedenkstenen op het immense kerkhof is ongetwijfeld deze van tweede luitenant Arthur Conway Young, die stierf op 16 augustus 1917. “Sacrificed to the fallacy that war can end war”, liet de familie op zijn laatste rustplaats optekenen ...

Geen opmerkingen: