maandag 21 augustus 2017

Newmoon: van Pukkelpop in De Morgen

Op DeMorgen.be konden we zaterdag de avonturen lezen van het Huirtuitse - oké, het Gents-Huirtuitse - Newmoon op Pukkelpop. “Drie jaar geleden hadden we iedereen die zei dat we hier ooit zouden staan voor gek verklaard”, klinkt het nuchter. Lees hieronder het volledige artikel van Wim Wilri.


Met evenveel zenuwen als enthousiasme reden de Antwerpse shoegazers van Newmoon vrijdagmiddag naar de wei van Kiewit, waar het vijftal mocht komen bewijzen dat de shoegaze-revival volop heerst. We liepen een dag in hun zog. “Drie jaar geleden hadden we iedereen die zei dat we hier ooit zouden staan voor gek verklaard.”

Ook de rest van de band is het erover eens: op Pukkelpop spelen, dat hadden ze nooit gedacht. Ze herinneren zich allemaal het moment dat de naam van het festival voor het eerst werd uitgesproken. “Wie zit er op ons te wachten?!”

Even terug naar 2014. De groep zocht zich toen nog een weg en kreeg slechts organisch vorm. Maar kijk, met hun sterk debuut Space onder de arm en een knap voorjaar, waarin ze op het mini-festival We Are Open in het Antwerpse Trix triomfeerden, stond de band gisteren toch écht in Kiewit. En dit najaar liggen Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland op hun pad.

“We hebben afgeteld naar deze dag”, grijnst drummer Stef Gouwkens, “en plots is het dan zover.” De bandleden willen graag nog andere groepen gaan bekijken, en zijn druk berichtjes aan het sturen naar vrienden op de wei. Maar veel tijd rest er niet. Er vallen interviews af te werken, en om half zes doen ze al een Secret Session in de Humo-stand op de wei. “We hebben niks voorbereid”, bekent drummer Stef Gouwkens. “Ze hebben ons gevraagd om drie songs te spelen. We gaan de vingers al eens losspelen.”

Die eerste kleine repetitie verloopt meer dan behoorlijk. ’s Avonds staan heel wat mensen in het publiek die er ’s middags bij waren. Muziekfans verover je één per één. Het is even gestopt met regenen. Zanger Cannaerts maakt tijd om toch naar London Grammar te gaan kijken. “Wat een pracht van een stem, toch. Heerlijk.”

Newmoon staat meteen als hoofdact op het nieuwe Lift-podium geprogrammeerd. Over verwachtingen gesproken. “Ik ben er donderdag al eens naar gaan kijken”, zegt Gouwkens. “Mooie tent. Haast helemaal afgesloten en met een zittribune achteraan. Het geeft het gevoel dat we in een zaal zullen staan.”

De attitude bij de band is duidelijk: vanaf kwart voor elf drie kwartier voluit gaan. “We gaan Pukkelpop een kopstoot uitdelen”, grijnst Cannaerts. Om op temperatuur te komen, is er de nodige drank voorzien. “We maken altijd een mélange”, vertelt gitarist Giel Torfs, die er uitziet alsof hij net uit de Stone Roses is gestapt. “We mixen altijd alle drank die we kunnen vinden samen. Kwestie van in hogere sferen te zijn als het optreden start.” “We hebben graag dat ons publiek dat ook doet”, knikt de rest van de band. “Lol trappen, daar draait het hier om.”

Dat de groepsleden al een stevige slok op hebben, valt geen enkel moment te merken tijdens hun concert. Newmoon bouwt laag op laag op laag een prachtig gitaartapijt. De ijle zangpartij van Cannaerts zweeft daar mooi over heen. "Deze set is voor iedereen die de hele dag in de kou en de regen heeft gestaan", roept de zanger. Wat is deze jonge band gegroeid sinds dit voorjaar. Hier staat een echte frontman.

Het hele optreden lang geeft Newmoon zich voluit. Met vier gitaren staan ze op een rij vooraan, hun kronkelende lijven schokken en schudden, en vuren prachtige noten af. De Lift gaat op deze vrijdagavond meteen naar de bovenste verdieping. Wat een heerlijk uitzicht is het op het rockterras van Newmoon, vol gruis in je oren en bruisende gitaren voor je ogen.

Aan de zijkant van het podium staat een trotse Ans, de zus van de zanger. Hij pikte ooit haar gitaar, om zo te leren spelen. “Wat wij hier doen, kan iedereen”, vertelt Cannaerts aan het publiek. “We komen allemaal uit garages. Aan iedere jonge muzikant hier: blijf spelen, blijf werken. Dan staan jullie hier binnenkort ook.” Helemaal doorweekt stapt Newmoon het podium af. Terwijl de drummer uitgeput neerzijgt en gaat liggen uithijgen, begint de zanger iedereen te knuffelen. Een immense glimlach op het gezicht. Pukkelpop 2017 veroveren, wie had dat ooit kunnen denken?

Wim Wilri, De Morgen, 19-08-2017


Newmoon werd vernoemd naar een plaat van Elliott Smith en bestaat uit (v.l.n.r.) Philippe Corthout (gitaar), Robby Geybels (bas), Stef Gouwkens (drums), Giel Torfs (gitaar/backing vocals) en Bert Cannaerts (vocals/gitaar). © Senne Van Der Ven


Foto: Senne Torfs


Foto: Senne Torfs


Foto: Senne Torfs


Niet alleen De Morgen, Humo en Enola zijn zwaar fan van Newmoon, ook Belpop-encyclopedie Jan Delvaux (links) is vol lof over de Gents-Herenthoutse groep. Delvaux komt op Radio 1 elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Meestal duikt hij dus in het verleden van de Belgische muziek. Maar in aflevering 273 (6 oktober 2016) had Jan het uitzonderlijk over de toekomst ... (Foto: Jef Boes)

Setlist (Secret Session in de Humo-stand) >>> 1. Life In the Sun // 2. Arya // 3. Helium

Newmoon speelt op 19 oktober in Muziekcentrum Trix in Antwerpen. Bekijk hier nog meer foto’s van hun passage op Pukkelpop, van De Morgen-festivalfotograaf Senne Van der Ven.

Geen opmerkingen: