woensdag 11 oktober 2017

Elia voert werken uit op 100 masten tussen Herenthout en Mol

Tot eind 2018 voert Elia uitzonderlijke onderhoudswerken uit op de 70kV-hoogspanningslijn tussen Herenthout en Mol. De netbeheerder laat verouderde loodverf van 100 pylonen verwijderen en brengt een nieuwe, milieuvrinedelijke verflaag aan. Tijdens de werken blijft de hoogspanningslijn deels in dienst, zo meldt Elia in een persbericht.

De masten op deze hoogspanningslijn dateren van 1954 en dragen meerdere loodverflagen. Omdat loodverf goed beschermt tegen corrosie was dit een courante verfkeuze. De verflaag is nu echter aan vervanging toe. De nieuwe milieuvriendelijke verf zal de pylonen beschermen tegen veroudering en de weersomstandigheden, aldus Elia.
De schilderwerken hebben plaats in de gemeenten Herenthout, Herentals, Olen, Geel en Mol. Specifiek voor Herenthout betekent dit dat Elia vier masten in een nieuw jasje steekt. Ook die pylonen zullen in de loop van april 2017 tot eind 2018 een nieuwe verflaag krijgen.

GESLOTEN VOLUME
De omgeving rond de masten wordt zorgvuldig afgeschermd met zeilen, zodat er een afgesloten volume ontstaat. De loodverf wordt vervolgens ‘afgebikt’ of verwijderd, waardoor de verfschilfers in het afgesloten volume worden opgevangen. De dagelijkse afvoer en verwerking van de afvalstoffen verloopt via erkende verwerkers. Daarna begint de onderaannemer aan de schilderwerken in de open lucht. Na afloop controleren Elia en een externe bodemdeskundige de directe omgeving van de masten, om te verzekeren dat alle milieumaatregelen nageleefd werden. Het verloop van de werken wordt gepland naargelang de weersomstandigheden. Zo mag het ’s nachts niet vriezen en de luchtvochtigheid moet onder 80% blijven. (Bron: Elga, Elia)

Geen opmerkingen: