woensdag 15 november 2017

Carnavalsseizoen uit de startblokken

Op 11 november werd traditioneel het nieuwe carnavalsseizoen ingezet. Peer Stoet deed dat met de aanstelling van Keizer Jozef II (Raeymakers) en de viering van Keizer André I (De Kepper), die maar liefst 50 actieve stoetjaren op de teller heeft staan.

Ceremoniemeester van dienst was opnieuw Prins Wim I (Van Looy). Hij verontschuldigde voorzitter Keizer Stan II voor zijn afwezigheid. “Jos III zal daarom, als oudste in rang van het klein bestuur, zijn taken overnemen”, zei hij. Om maar te zeggen dat er nogal wat werd afgejost.
Wim schetste in het kort het stoetleven van Jos Raeymakers. Hoe hij de oversteek van Grobbendonk naar Huirtuit maakte voor zijn huwelijk, dat hij prins was tijdens de 101e stoet, dat hij al jaren met de reus danst. “Ook heeft hij een groot aandeel in de vlaggen die jarenlang de straten sierde en de vlaggen die nog steeds bij alle keizers en prinsen hangen. Ook het idee om de oude stoetaffiches opnieuw te gebruiken was op zijn voorstel. Keizers en prinsen die een mail associëren met voeding, krijgen van hem een papieren versie van alle verslagen en uitnodigingen.”
Daarna volgde het officiële gedeelte, waarbij Prins Jos III (Dillen) zijn naamgenoot en feestvarken mocht uitkleden. “Dat wil zeggen dat alle prinselijke attributen verwijderd worden: steek, mantel en lint”, verduidelijkte Wim. Hierna mocht burgemeester Patrick Heremans het nieuwe keizerslint in de Huirtuitse kleuren op de schouders van Jozef II hangen. Daarna volgden een nieuwe paarse mantel en een keizerlijke hoed met twee pluimen, aangereikt door - alweer - Prins Jos III. Voorzitter van het Hoogbestuur Keizer Gunter I zorgde voor de finishing touch met het aanbrengen van twee extra pluimen op de steek, gevolgd door een keizersmedaille.
Keizer Jozef II begon zijn eerste toespraak met de gevleugelde woorden ‘Dag beste stoeter’. In al zijn altruïsme weigerde Jozef II het protocollaire lijstje af te gaan. “Omdat voor mij bij deze gelegenheid de stoeter de hoogste in rang en stand is van alle personen die hier aanwezig zijn. Niet enkel in de stoet, maar alle personen die geholpen hebben aan het hele stoetgebeuren.”
Toch wou hij hij één stoeter in het bijzonder vermelden. “En dat is letterlijk onze grootste stoeter, namelijk onze reus. In de loop der jaren ben ik meerdere keren met hem opgetrokken in onze gemeente, ook buiten de stoet. Hij ondergaat momenteel echter een operatie in Herentals, een reuzegrote operatie van verschillende maanden. Ik heb hem gisteren nog bezocht en het gaat de goede weg op. Hij zal klaar zijn voor de volgende stoet”, verzekerde Jozef II ons.
De versbakken keizer brak ook een lans voor de eeuwig jonge stoetarchivaris André Cambré en zijn opvolger Jan De Preter. Hij had voor hen een presentje voorzien, alleen lukte het opspelden ervan niet echt. In een adem door richtte Jozef II zijn blikken op Patrick Heremans, niet als burgemeester maar als schepen van cultuur. Of er geen plaats kan voorzien worden waar een permanente tentoonstelling van het archief een onderkomen kan vinden. Heremans reageerde affirmatief en zei dat de oude pastorij hiervoor in orde zal gemaakt worden.
Tot slot riep Keizer Jozef II vriend en nar Chris Delen erbij om zich te laten zegenen met confetti. Waarna hij er middels een party popper een lap op gaf!
Daarna was het de beurt aan dat andere feestvarken, Keizer André I, die dubbel zo lang actief is als de nieuwe keizer. Ceremoniemeester Prins Wim I stond voor een schier moeilijke opdracht. Hoe pers je die 50 jaar samen in een verhaaltje van drie minuten?
Het verhaal van Prins - en later Keizer - André I begin eind 1967, wanneer het Hoogbestuur aan de wijk Vonckstraat vraagt om een kandidaat prins voor te dragen. “Willy en Charel Torfs komen enkele dagen later aankloppen bij de ouders van de toen 19-jarige André om te horen of hij geen prins mag worden. Na een paar uur semmelen en de belofte dat er een bal zou gegeven worden, komt men tot een akkoord. Prins André I is geboren!”
Het prinsenjaar van André valt echter in een periode dat Herenthout niet echt wakker ligt van de stoet. “De welstand was enorm en de mensen reden liever in hun auto naar baancafé’s zoals de 14 Billekens. Het bestuur en de prinsen staken de koppen samen: het moest en zou veranderen. Eerst moest er geld in het bakje komen. Samen met Luc Delen werd een seksshow georganiseerd. Iedereen sprak er schande over maar er waren maar liefst 600 mensen aanwezig in Zaal Lux. Uiteindelijk zijn er acht shows de revue gepasseerd. Met het geld van deze shows is de Gilde van Peer Stoet opgericht.”
En er is ook een tv-show (‘Zeldzame Soort’, n.v.d.r.) geweest waaraan de Huirtuitse stoet onder Prins André I heeft deelgenomen, samen met onder andere Maaseik en Aalst. Huirtuit won deze show, waarin iedere prins een gedichtje moest voordragen. André I hield er een reis naar Istanbul aan over.
Het laatste woord was voor burgemeester Patrick Heremans. “Jullie prinsen en keizers zijn - als ik het wat oneerbiedig mag uitdrukken - het levende erfgoed van het Huirtuitse stoetgebeuren”, herhaalde Heremans zichzelf. “Het is net omdat de Huirtuitse stoet zo’n sterke basis heeft dat wij met heel veel trots kunnen zeggen dat wij de oudste toet van België zijn. Moest die samenhang binnen de vereniging niet aanwezig zijn, zou ze na al die jaren niet zo sterk voor de dag kunnen komen!”







Geen opmerkingen: